A könyv mérete, papírtípus

A könyv mérete


Könyvünk méretének meghatározásakor alapvetően a táblázatban látható A és B méreteket kell alapul vennünk, de igazából ezek a milliméterben értendő adatok bizonyos mérethatárokon belül mozognak az egyes kategóriákon belül is, tehát az itt látható adatok is csak példaként szolgálnak, ehhez nem kell olyan szigorúan tartani magunkat.
A legjobb, ha önmagunk számára, szemléltetésképpen leemelünk a könyvespolcunkról egy vagy több szimpatikus darabot, és milliméterben lemérjük, összehasonlítjuk az adatokat.
Természetesen a végső méret kiválasztásakor érdemes a szakemberek tanácsára hallgatni.

A könyv gerincének mérete a tördelés után derülhet ki, ez ugyanis a végleges oldalszámtól függ, és ennek kiszámítása a nyomdai szakemberek feladata.
 



Papírfajták

Több példa is van arra, hogy készülő kiadványunkhoz magunknak kell papírfajtát választanunk, esetleg internetes árajánlat kérés folyamán rendelési űrlapon felsorolt papírfajták közül, s ilyen esetekben a laikus bizony nehéz helyzetben van.
Az alábbiakban tájékoztató jelleggel gyűjtöttünk össze néhány papírtípust és jellemzőiket, így ezeket átböngészve alkalomadtán bizonyos fogalmakra vagy súlybéli jellemzőkre már nagyobb bizalommal tekinthetünk.

Újságnyomó papír
Szilárdsága kicsi, enyvezetlen, simítását csak a papírgyártógép hengereitől kapja. Tekercsekben hozzák forgalomba. Súlya 40-55 g/m2

Folyóiratnyomó papír
Leginkább képes folyóiratok nyomtatására használják. Súlya 50-100 g/m2

Regénynyomó papír
Famentes és fatartalmú változatai 65-120 g/m2 súlyban ismeretesek. Felületük gépsima vagy gyengén simított. Fénytelen, szövegnyomtatásra, szórólapok gyártására alkalmas.

Műnyomó papír
A sűrűrácsos többszínnyomáshoz tökéletesen sima, fehér papírfelületre van szükség. A műnyomó papírnak mindkét oldala simított fényes vagy matt felületű. Színes szóróanyagok, borsúrák, plakátok alapanyaga. Súlya 75-180 g/m2

Kartonok
A 180 g/m2-nél nehezebb papírokat nevezik kartonnak. Többnyire a vékonyabb papírokkal megegyező tulajdonságúak, csak a grammsúlyuk nagyobb. A nyomdatechnikában ofszet-, műnyomó-, fedél- stb. kartonok kerülnek felhasználásra.