Szólista_1

Az alábbi listát bizonyos szavak helyesírásának könnyebb megtalálása érdekében állítom össze, folyamatos bővítéssel, főként az e-nyelv.hu oldalon talált kérdések és válaszok alapján.

A kérdezett szó helyes írásmódja: fehérbab. Másképpen szárazbabnak is nevezik ezt a növényfajtát, amely mind az AkH.-ban, mind az OH.-ban egybeírva található.

Fehér kenyér, barna kenyér
Hogyan írják helyesen: a fehér kenyér liszt és a barna kenyér liszt kifejezéseket?
A fehér kenyér és a barna kenyér szókapcsolat különírandó; ezekhez járul egy újabb utótag. Ilyen esetekben az úgynevezett második mozgószabály (AkH. 139/b. pont) érvényesül: Az eredetileg különírt szószerkezetet egybeírjuk, és az új utótagot kötőjellel fűzzük az alakulathoz.
Ezek alapján a kérdezett szavak helyes írásmódja: fehérkenyér-liszt, barnakenyér-liszt.


A papíralapú, műanyagalapú (pl. papír vagy műanyag nyomathordozón lévő nyomdatermék) egybe, vagy külön írandó?
A papíralapú az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírás című kötetben egybeírva szerepel, tehát egybeírandó. Az AkH.-ban és a Magyar helyesírási szótárban nincs külön alapú — -alapú címszó, ezért ilyenkor analóg példát kereshetünk. Hasonló szintaktikailag az “értékű” utótag, ez viszont megtalálható az AkH.-ban, s ott szerepel a “forrásértékű” összetétel. A mellette álló szám a 129. szabályponthoz irányít, mely szerint jelentéstömörítő összetételnek tekintjük, ezért indokolt az egybeírás. Ugyanígy a “munkabéralapú” mintájára, amelyben az előtag összett szó: műanyagalapú.