Tartalmi leírás elkészítése

A tartalmi leírás regényünk nagyon fontos része, hiszen ebből a rövid szövegből tájékozódnak az olvasók alkotásunk tartalmáról, illetve ezt olvasva döntik el a könyvesboltok polcai előtt, belelapoznak-e a könyvünkbe. Természetesen olyan eset is előfordul, hogy a könyvbe lapoznak bele először, és ezután nézik csak meg a tartalmi leírást, és ha a kettő kiegészíti egymást, vagy legalábbis érezhető az azonos hullámhossz, nyert ügyünk van.

(Hozzá kell azért még tenni mindehhez, hogy egy-egy könyv vonzerejét a megpillantásakor nagyban növeli a borítójának esztétikai hatása, ez azonban nem tartozik jelen írás témájához, így csak a rend kedvéért említettem.)

A tartalmi leírás elkészítésével kapcsolatban jó, ha ahhoz a gyakorlathoz igazodunk, miszerint  szóközök nélkül számolt 600-650 karakterbe kell beleférnie a szövegünknek.
Miért fontos ez?
A szabály értelme valójában csupán annyi, hogy egy könyv hátsó borítójára ennél hosszabb szöveg nem fér el esztétikusan, ám ezt a szöveg megalkotásánál a hasznunkra fordíthatjuk.

A fenti karakterhatár betartását néha nehéz alkalmazni, mivel az ember nem szívesen húzza a saját szövegét, viszont másrészről a húzás sokszor hasznos, és így rá vagyunk kényszerítve, hogy gyakoroljuk.
Ráadásul a szöveg rövidítése abban is segít, hogy gondolatainkat tömörítsük, és meghagyjuk a leírásunkban a rejtélyt, ami fokozza az olvasók kíváncsiságát. Nem túl sok mondatunk számára van hely, ezeket úgy kell megfogalmaznunk, hogy a cselekmény illetve a hangulat lényegét elmondjuk, a végén viszont nyitva kell hagynunk a kérdést, lehetőséget adni az olvasónak a továbbgondolásra: és ezután vajon mi történik? Hogyan fordul a történet? Milyen sorsa lesz a szereplőknek?

Jó esetben még a megfontolt olvasókat is visszacsábítja a könyvesbolt polcai (könyvünk) elé, ha egy gondolat megragadja őket, és segít eldönteni, hogy szeretnék-e végigolvasni könyvünket.

Tipp
Egy-egy kedvenc regényünk elolvasása után is gyakorolhatjuk a tartalmi leírás elkészítését a fenti szempontok szerint. Megtörténhet, hogy alkotásunk az eredeti leírásnál is ütősebbre sikerül:)


Nincsenek megjegyzések: