Példányszám

A nyomtatandó anyag példányszámának meghatározásakor lehetőség szerint több variációval is érdemes számolni, mivel nyomdatechnikai szempontból bizonyos példányszámtól érdemes csak ofszet technológiát alkalmazni, ez alatt a digitális eljárás a kézenfekvő.

Az ofszettechnikával dolgozó nyomdákban a hatalmas nyomdagépek ún. indulási költségét minden esetben meg kell téríteni, ez pedig bármekkora példányszám esetén ugyanannyi. Ezért ebben az esetben kifizetődőbb a nyomdának és a megrendelőnek is a minél nagyobb példányszámú megrendelés.
A gépindulási költség összegét elosztják a példányszámmal, és az egyénenkénti nyomtatási költséghez hozzáadják, így a példányszám egyenes arányú növekedésével a darabár exponenciálisan csökken.
Digitális nyomdagép

Az első nyomtatás előtt a példányszám meghatározását illetően érdemes még azt is figyelembe venni, hogy a kivitelezési költségek (szerkesztés, lektorálás, borító és tördelés, nyomdai levilágítás*) csak egyszeri ráfordítást igényelnek, mivel az utánnyomás költsége már csak a nyomdaköltség lesz. (A digitális technológiával dolgozó nyomdákban levilágítási költség nincsen, de érdemes az itt felmerülő költségekről részletesen is érdeklődni egy szakembertől. Ha például füzetformátumban szeretnénk az anyagunkat megjelentetni, a nyomdai szakemberek végzik el a beküldött fájl átalakítását az oldalak megfelelő helyre illesztését tekintve, és ennek külön költsége van.)

Mindezek figyelembevételével tehát, meggondolandó, hogy az anyagi lehetőségeink függvényében kevesebb példányszámmal indulunk, és a könyv sikerességétől, a befektetési költségek megtérülésétől függően gondolkodunk az utánnyomásban.


*Mi az a levilágítás?

Számítógépen előállított, nyomdai igényeknek megfelelő elektronikus dokumentumokat olyan formában kell megjelentetni, hogy a nyomtatási folyamat az elektronikus dokumentumokban meghatározott paraméterek alapján (színek, méretek, betűnagyságok stb.) készüljön.
Levilágítógép

Ennek az átalakítási folyamatnak az egyik első lépcsője lehet a levilágítás, amelynek során a számítógépen tárolt dokumentumokat filmre, lemezre másolják.
Ha az anyagunkat a nyomda már ilyen módon előkészítette, ezek megőrizhetők, és e tárolási módnak köszönhetően az utánnyomás rendelése esetén már csupán a nyomdaköltséggel kell számolnunk.