Éljük át a flow élményét!

A legjobb megoldás, ha spontán írunk. Azaz mindent úgy, ahogy az adott pillanatban eszünkbe jut.
Írjunk, írjunk és írjunk... ne akadjunk meg a hibákon!


Ekkor szükségtelen foglalkoznunk azzal, ha valamit esetleg helytelenül gépeltünk be, hogy a szövegünk hemzseg a helyesírási hibáktól, vagy teljesen kaotikus lett a mondat. Írjunk megállás nélkül, folyamatosan tovább, szövögessük a gondolatainkat, koncentráljunk a tartalomra, az épp aktuális részre, ami lehet éppen egy jellemrajz, tájleírás vagy talán az események egy fontos fordulópontja is!

Az írógépet vagy a számítógépet, tekintsük annak, ami: a gondolataink lejegyzésére szolgáló eszköznek, ne ezek irányítsanak minket.

Mindez azért fontos, hogy maradéktalanul kihasználjuk az ihletett perceket, s a gondolatainkat ne tereljék el különböző technikai részletek. Ilyenkor kizárólag csak a tartalommal kell foglalkoznunk, hogy az alkotói folyamat sodrása magával vigyen minket, s így az alkotást örömként élhessük meg.

Így részesülhetünk a flow-élményben.
[A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül a pillanatnyi tevékenységében.
A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, úgy érezzük, mintha egy energiabomba rejlene bennünk, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjaink háttérbe szorulnának. Az időérzékelés is megváltozik, olyan érzésünk van, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel való játék vagy akár éppen a futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ám ha nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A kísérleti alanyok arról számoltak be, hogy a tevékenység közben nem tapasztaltak boldogságérzetet, ahhoz túl erős volt a koncentráció, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az életminősége is jobb. (forrás: Wikipédia)]

Léteznek olyan könyvek, amelyeket olvasás közben le sem tudunk tenni, szinte magával ragad, sodor tovább minket, és egyszer csak arra eszmélünk, hogy a végére értünk. Hogy történhet ez? Úgy, hogy az író lendületesen írt!
Az olyan szövegek, amelyek rövid idő alatt egy halom információt próbálnak meg közvetíteni az olvasónak, jól átgondolt, többször átszerkesztett mondatokból állnak. Ezek tartalma lehet szerfölött meggyőző, ám az információ tömörsége miatt nehezen dolgozható fel, hiszen az emberi agynak van egy bizonyos ritmusa. Egy adott határon belül vagyunk csak képesek az optimális információfeldolgozásra, s agyunk elfárad, ha ezt átlépjük.

Ezért is hasznos, ha inkább a gondolataink száguldanak, írjunk könnyedén!
Nem baj, ha szabadon engedjük a fantáziánkat... Előfordulhat, hogy többet írunk az elégnél, ami igen hasznos dolog, ugyanis egy elkészült szövegrész meghúzása sokszor előnyére válik művünknek.

Mondjunk kevesebbel többet...
Ugyancsak jól bevált módszer, ha egy időre félretesszük a szöveget, miután egy adott résszel elkészültünk, s egy ideig egyáltalán nem is gondolunk rá. Így legközelebb új szemmel tekinthetünk rá, s lehetőségünk van arra, hogy hatékonyabban vegyük észre a hibákat, s jelentős finomításokat végezzünk a stíluson is.

Nincsenek megjegyzések: