A műfaj meghatározása

Vajon milyen összefüggés fedezhető fel egy mű terjedelme, tartalma és műfaja között?
Ha e kérdésre válaszolni akarunk, akkor a novella és a regény, az epikai műfaj e két képviselőjének jellemzőivel kell tisztában lennünk.


A novella olyan kisepikai műfaj, mely rendszerint egyetlen, rövidre fogott, de nagyon jellemző eseményt mond el. A történet tehát ebben az esetben egy szálon fut, s gyakran hoz meglepő sorsfordulatot, illetve a cselekmény e sorsfordulat köré épül fel, hőse kevés, csupán egy-két lényeges vonással jellemzett. A műfaj fontos eleme a vezérmotívum, ami végigvonul a művön. A novella általában csattanóval ér véget.
A novellától megkülönböztetjük az elbeszélést, mely terjedelmében szabadabb, több és alaposabban jellemzett szereplőkkel dolgozik. Tempója lassabb, tartalma oldottabb.

A regény rendszerint hosszabb időszakot felölelő, több szálon futó, szerteágazó cselekményű mű.
Számos szereplőt (fő- és mellékszereplőket) mutat be. Jellemzője a nagy (több száz, esetenként több ezer oldalas) terjedelem.
A regények – fajtájuk, témájuk, és nem utolsó sorban szerzőjük képességének függvényében – változatos arányban állítják fókuszba magát a cselekményt, a fizikai és társadalmi környezetet, az egyes szereplők érzés- és gondolatvilágát, illetve a jellemek fejlődését.

Témánktól függően már a munka elején el kell döntenünk, hogy az ötletünket novella vagy regény formájában dolgozzuk-e fel, annak függvényében, melyik műfaj jellemzőinek felel meg inkább.

Ha egyetlen szálon futó eseményt szeretnénk elmondani, rövidebb terjedelemben, kevés szereplővel, a sorsfordító elemre koncentrálva, akkor a novella formát kell választanunk.

Ha azonban a témánk hosszabb terjedelmet igényel, a cselekmény több szálon fut, fő- és mellékszereplők bevonásával fűzzük az események sorát, akkor a regény műfaja a témánknak megfelelő forma.


Nincsenek megjegyzések: