1001 könyv... - könyvajánló

Beszélő kép...
1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz. Egy számomra eddig ismeretlen író neve kapcsán találtam rá erre az összeállításra, és felkeltette a figyelmemet. A további kutatások során, bizonyos utalásokból kiderült, hogy az ára bizonyára nem "hétköznapi" (értem ez alatt azt, hogy nem biztos, hogy bármely olvasni szerető ember kapásból kifizetné a könyvesboltban), és az is kiderült, hogy több helyen is olvashatunk véleményeket a könyvvel kapcsolatban, ami egy tájékozódó felmérés kapcsán igen hasznos lehet.

És lássuk akkor a lényeget: a mű igazából egy irodalmi kézikönyv, ami a klasszikus és a kortárs irodalom útvesztőjében segít eligazodni. (Peter Boxall szerkesztette, Peter Ackroyd írta a bevezetőjét) Magyarul a GABO Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben.
Az összeállítás egy hosszú válogatást követően a listára felkerült ezer és egy könyv rövid történetét, borítóképét mutatja be, némelyikből rövid részlet is olvasható.

Számomra ez volt az érdekes, hogy a magyar nyelvű alkotások közül vajon miért éppen ezek, és miért (csak) ennyi? Ezen el lehet gondolkodni, lehet véleményt alkotni, de igazság szerint inkább az lenne a lényeg, hogy további olyan értékes olvasmányokat találjunk a magunk számára, amelyek elolvasása után valóban gazdagabbak leszünk minden szempontból.

Az ajánlott művekkel kapcsolatosan a leghasznosabb listát a Wikipédia adja, ugyanis táblázatos formában közlik az érdeklődőkkel a szerzők nevét, a könyv címét (ha elérhető, akkor magyarul is) és a keletkezés évét.
Ez a lista itt érhető el: 

Itt pedig néhány vélemény magáról a könyvről:

Nincsenek megjegyzések: