Növény- és állat(faj)nevek helyesírása

Erdei cankó
Vöröshagyma, de: lila hagyma... Fekete rigó, de: sárgarigó...
E mindenki által ismert és hétköznapokban használt formák "logikátlansága" eléggé  elbizonytalaníthatja az állat- és növénynevek helyesírását illetően valami általános szabályt keresőket. 

Ha magunk, analógiák hiányában, nem tudjuk megalkotni a szabályt, nézzünk szakértői véleményeket a témában!
Azonban ez sem túl könnyű feladat, ugyanis a Google keresőjébe beírva, nem bukkanhatunk túl biztató eredményekre... 
A találatok az e-nyelv.hu oldalán két kérdésre adnak választ, a hagyományosan használt helyesírási útmutató most nem segít, a Wikipédia szerkesztői pedig egy átlagember számára érdektelen vitát folytatnak ebben a témában (lásd a lenti linket), azonban annyi hasznunk származik belőle, hogy kapunk néhány szakirodalmi javaslatot. (Bár nem kimondottan ezt kerestünk, ezért ebben talán nem is fogunk elmélyedni.)

Véleményem szerint a nem túl "bonyolult" nevek helyesírása után érdeklődő átlagember számára az egyetlen támpont az Osiris-féle Helyesírás 138. oldalán elolvasásra javasolt szabálypont, amelynek digitalizált változatát nem lelvén, most igyekszem ezt a hiányt e bejegyzésben pótolni.


***

Mit tegyünk, ha egy keresett kifejezés esetében kétfajta írásmódot találunk? 
A szakértő javaslata: "ha például a helyesírási szabályzat és szótár, valamint egy szakmai szótár eltérő formában hozza ugyanazt a fogalmat, a szakmai szótár előnyben részesítését javaslom – szakmai szöveg esetén. 
Más esetekben alkalmazható a mérvadó helyesírási szótárak formája."

Etalon: Simon László: Magyar állatfajnevek helyesírása (pdf)

További hasznos olvasmányok a témában:
(A szakirodalmi ajánlás forrása: Wikipédia: Állatok műhelye)
  • Gozmány László 1994. A magyar állatnevek helyesírási szabályai. Folia Entomologica Hungarica – Rovartani Közlemények, 55. 429–445.
  • Vörös Éva: Egzotikus gyümölcsök magyar neveinek történeti-etimológiai szótára (az utóbbi években jelent meg, nyelvész munkája, olvasható a MEK-ben is)
  • Jávorka Levente – Fábián Pál – Hőnyi Ede (szerk.) 1995/2000. Az állatfajtanevek helyesírása. Állattenyésztés és Takarmányozás, 44. 465–470. = Acta Agraria Kaposváriensis, 4. 82–86.
  • Papp L.: Zootaxonómia egységes jegyzet, 1997.
  • Priszter Szaniszló 1998. Növényneveink. Budapest, Mezőgazda Kiadó.